Orangutan - to je ... Kaj je orangutan?

orangutani , orangutani y; m. [Malajščina. orang utan - gozdni človek]. Velika opica (naseljuje otoke Sumatra in Kalimantan). * * * Orangutan (malajski orang-utan, dobesedno - gozdni človek), antropoidni majmun. Rast do 150 cm, težo do 150 kg (včasih do 200 kg), so ženske precej manjše. Roke so dolge - do 3 m v sweep. Volna je rdečkasto rdeča. V gozdovih na otokih Kalimantan in Sumatra. Gradijo gnezda na drevesih, redko se spuščajo v tla. So majhne; v rdečem seznamu IUCN. V ujetništvu se pomnoži. * * * ORANGUTANORANGUTAN (navadna orangutan, Pongo pygmaeus), edina vrsta iz rodu opicami pongid družino; Vključuje dva podvrst - Bornean orangutana (Pongo pygmaeus pygmaeus) in sumatrska orangutan (Pongo pygmaeus abelii). Orangutani najdemo le v Kalimantanu in Sumatri. Orangutan je malajska beseda, pomeni "gozdni človek".

To so veliki opice. Telesna teža Borneo Orangutan moški s 189 kg, samice imajo maso 81 kg. Posamezni moški v živalskih vrtovih lahko dosežejo 200-250 kg. Dolžina telesa 130-140 cm pri samcih, 110-120 cm pri ženskah. Orangutani iz Sumatre po teži precej slabše Kalimantan orangutani: približno 70 kg pri moških, ženskah 35-40 kg, vendar dolžino telesa se ne razlikujejo. Volna orangutanov je zelo dolga, še posebej na ramenih in v zgornjih delih rok (do 40 cm).Njegova barva je rdečkasto-zarjavel s starostjo, je malo temno, sem sumatrska orangutana krzno je lažji, kot je Kalimantan, obraz golo, široka, majhna ušesa, ustnice lahko veliko raztezajo, predvsem nižje. Samci imajo velike izrastki na licih v obliki zvitkov maščobnega in vezivnega tkiva, ima brado in rumeno brke. Čelo je veliko. Čeljusti močno naprej, profil obraza je konkavno. Moški na lobanji imajo grebene, kot gorile. Poleg tega razvijejo veliko nepošteno vrečo za grlo z vejami ج, ki služi ne samo za krepitev glasu, ampak tudi za vzdrževanje težke glave. Pri ženskah je manj razvita. Stomak je velik. Ni ishemij.

Roke orangutana zelo dolgo (segajo do 3 m), krtača tako dolgo in široko, s nerazvite prvi prst; Drugi prsti so dolgi in čopič je kot kavelj. Noge so relativno kratki, prsti so dolge, vendar je prvi prst krajša noga je potekala v pokrčenem položaju in je sposoben razumeti. Z upornostjo stopala ni manjša od čopiča - prilagojena je za lesno življenje. Orangutani se hranijo v majhnih skupinah. Sestava takšnih skupin je zelo raznolika: moški in ženski z mladiči ali brez, ženske z otrokom in mladostnikom, 2-3 skoraj odrasle osebe. Včasih pridejo samski moški. Orangutani so precej tihih živali in proizvajajo nekaj zvokov. Nosečnost te opice traja 275 dni, po katerem je otrok se rodi z maso 1 1200-1600, skoraj do 3-4 let, je zanič mamo, nato pa se postopoma uporablja za samostojno življenje. Mama veliko svojega izobraževanja uči, da se vzpenja drevesa in gradi gnezda. Orangutani se pogosto hranijo v ujetništvu, kjer se lahko množijo. Obe podvrsti v Mednarodnem rdečem podatkovnem katalogu.

Enciklopedijski slovar. 2009.